Izvoz hrane je uvoz še hujše lakote

Bila je napaka, pri kateri sem tudi sam sodeloval, je pred letom dni v ameriškem senatu izjavil nekdanji predsednik Bill Clinton. Desetletja so ZDA poskušale s svojimi poceni žiti prehraniti države v razvoju, toda, je dejal Clinton, »to je bilo morda dobro za farmerje v mojem Arkansasu. Drugače pa ne.«

Luksemburški diplomat Jean Feyder v svoji knjigi Mordshunger Clintona namenja status nekakšne kronske priče zgrešene politike ZDA, Evrope, Svetovne banke in IMF, ki je povzročila morilsko lakoto. Nikoli prej, kot takrat, ko je Clinton izrekel uvodoma omenjeno »priznanje«, namreč ni bilo na svetu toliko kronično podhranjenih. Cela milijarda ljudi. Subvencionirani izvoz hrane je namreč domačo pridelavo v državah v razvoju vrgel iz konkurence, v drugih panogah pa zanje ni bilo dela.

Feyder, piše nemški tednik Zeit, ve, o čem piše, saj predstavlja Luksemburg pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) in Združenih narodih v Ženevi. Globok vpogled v »prepad ravnodušja, nerazumevanja in podcenjevanja« ga je navdal z ogorčenjem, ne glede na to, da je knjiga napisano stvarno in z mislijo na to, kako bi se dalo stanje spremeniti. Glavni vzvod tega bi morala biti po njegovem mnenju drugačna svetovna trgovinska politika, ki bi revnim, večinoma prebivajočim na podeželju, omogočila preživetje; njihove vlade bi zato morale dobiti možnost, da jih zaščitijo in z ekonomsko politiko vplivajo na primerne, donosne cene hrane.

Feyder, dodaja k temu Zeit, ni prvi, ki predlaga določeno »deliberalizacijo« svetovne trgovine (čemur mogočne izvoznice, tudi Evropa, nasprotujejo), pa tudi ne edini, ki ugotavlja, da dosedanje strategije boja proti lakoti niso bile uspešne. V Nemčiji je tako v le nekaj zadnjih tednih izšlo pol ducata knjig, med njimi prevodov, katerih skupna nit je ugotovitev, da je treba opustiti »enostranski industrijski produktivizem kmetijstva in ga zamenjati s socialno in okoljsko vzdržno, lokalno zakoreninjeno pestrostjo pridelave in življenjskih vzorcev«.

Izvor: delo.si

Share this post